Založ si blog

Nechodiť do lesa vám nepomôže, medveď vás napadne priamo v meste

Pri debatách o medveďoch sa ľudia rozdelia do dvoch táborov. Prví sú tí ktorí žijú v horách a medvede ich nejakým spôsobom ohrozujú. Sú to športovci ktorí v prírode behajú alebo jazdia na horských bicykloch, sú to poľnohospodári, chovatelia zvierat, včelári.

Druhá skupina sú ľudia ktorí žijú v mestách. Týchto ľudí sa problém s medveďmi netýka, nerozumejú mu, lebo nevedia aké to je keď bežca v lese napadne medveď, keď včelárovi medveď zničí úľ a podobne.

Zdá sa však že obyvatelia miest čoskoro začnú meniť svoje názory. Myslím si že po nedávnom incidente, keď v Liptovskom Mikuláši agresívny medveď zranil piatich ľudí, sa už ani v mestách nebudú cítiť bezpečne.

Len si to predstavte, výjdete pred panelák aby ste išli do samošky, a zrazu sa pri vás objaví medveď a tresk vás labou do tváre! V tom lepšom prípade vám po medvedích pazúroch na tvári ostanú jazvy ktoré ju budú hyzdiť po zvyšok života, v horšom prípade prídete o oko.

Alebo ste mladá mamička a kočíkujete na sídlisku. Vtom pribehne medveď a tresk vás labou po hlave! V lepšom prípade skončíte len skrvavená, v horšom prípade vám strhne skalp, ako jednej žene, ktorú medveď napadol na Martinských holiach.

Alebo ste huslista, len tak si kráčate po ulici a v tej chvíli k vám priskočí medveď a uhryzne vás do ruky. Rozhryzie vám šľachy a vy si už nikdy nezahráte.

Medvede sú premnožené, bude pribúdať prípadov napadnutia medveďmi v horách, budú pribúdať prípady keď budú útočiť agresívne medvede v uliciach dedín a miest, tak ako to bolo v Liptovskom Mikuláši. Bude pribúdať doškriabaných a dohryzených ľudí, ktorí si po napadnutí medveďom ponesú doživotné jazvy a psychickú traumu.

Riešením tejto situácie je odstrel. To že sa ochranári snažia urobiť z medveďov nedotknuteľné posvätné zvieratá, je choré a zvrátené. Ľudia musia pochopiť že medvede sú zvieratá ako iné a že zabitie medveďa je z morálneho a praktického hľadiska rovnaké ako zabitie potkana, alebo túlavého psa.

Knihy, ktoré som prečítal počas predchádzajúcich týždňov

10.05.2024

Mám rád čítanie anglicky písaných kníh. S ich pomocou sa zdokonaľujem v anglickom jazyku. Počas posledných týždňov prečítal: Treasure Island, od R. L. Stevensona, The Memoirs of Sherlock Holmes, od A. C. Doyla, The Invisible Man, od H. G. Wellsa, 20 000 Leagues Under the Sea, a Around the World in Eighty Days od J. Verna. Treasure Island som čítal ako dieťa v slovenčine, potom [...]

Zločin a trest od Dostojevského

09.05.2024

Mám rád Dostojevského a prečítal som veľa jeho kníh. Musím však priznať že sú medzi nimi veľké rozdiely. Napríklad taký Idiot je nepodarok. Čítal som ho dva krát, prvý raz ako osemnásťročný, druhý krát pred niekoľkými rokmi, a ani raz som to nedočítal, také to bolo nudné a zle napísané. Čo sa mi od tohto autora páčilo najviac, tak to boli Diablom posadnutí [...]

Dvesto medveďov do Bratislavy

07.05.2024

Ďalší incident s medveďom. Pobehoval po ulici v Očovej. Podľa nejakých aktivistov z Facebooku bol šofér auta mentálny chudák, lebo hnal zviera pred sebou, ešte si ho aj nahrával a nevenoval sa riadeniu vozidla. Vraj keby medveď niekomu ublížil bola by to jeho vina. Asi ten šofér mal zastaviť, vystúpiť z auta, a nechať sa medveďom doráfať. Mne pri čítaní tých riadkov [...]

boeing

Boeing môže byť stíhaný za dve veľké havárie z rokov 2018 a 2019

15.05.2024 06:30

Zahynulo pri nich dovedna 346 ľudí.

Kirjat Šmona / Izrael / Libanon /

Bidenova administratíva chystá pre Izrael novú zásielku zbraní za miliardu

15.05.2024 06:26

Zásielku ešte bude musieť odsúhlasiť Kongres.

vojna na Ukrajine, Antony Blinken, Kyjev

ONLINE: Nový ruský minister obrany: Máme za úlohu zvíťaziť, ale s minimálnymi stratami

15.05.2024 06:00, aktualizované: 06:44

Chceme zvíťaziť, ale s minimálnymi ľudskými stratami, uviedol nový ruský minister obrany Belousov. Podrobnosti o stratách obe strany konfliktu nezverejňujú.

izrael protivzdusny system BARAK MX

Slovensko kúpi protivzdušnú obranu od Izraela. Kaliňák odletí vyjednávať o zmluve na šesť batérií systému Barak

15.05.2024 06:00

Slovensko je v záverečnej fáze rokovaní o nákupe systému protivzdušnej obrany stredného dosahu. Slovenská vláda má v pláne nákup šiestich batérií

Juraj Paškuliak

Som dieťa ktoré zvolalo že cisár je nahý.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 217
Celková čítanosť: 347301x
Priemerná čítanosť článkov: 1600x

Autor blogu