Založ si blog

Keď ho zvádzala žena, sekerkou si odťal prst

Mám rád klasickú literatúru. Aj ruskú, lebo ruskí spisovatelia patria medzi najlepších. Keď som mal osemnásť rokov, začal som čítať Tolstého. Najprv som prečítal Vojnu a mier, a potom Vzkriesenie, a tieto knihy sa mi veľmi páčili.

Tolstoj bol nielen spisovateľ, ale aj filozof, známy pacifistickými názormi. Keby žil v súčasnosti a videl by ako Rusko napadlo Ukrajinu, asi by z toho bol nešťastný.

Trochu menej známe sú jeho názory na sexualitu, tie môžu byť vnímané ako pomerne kontroverzné. Tolstoj mal negatívny vzťah k sexu. Tento a ďalšie postoje predstavil v knihe Kreutzerova sonáta, ktorá je o mužovi čo trpel žiarliveckými bludmi a zavraždil svoju manželku. Tolstoj v sexe a v mravnej skazenosti videl príčinu žiarlivosti a to čo zapríčiňuje hádky medzi manželmi. Veľmi negatívny postoj mal aj k lekárom, ktorých nazýval černokňažníkmi.

Okrem vyššie menovaných Tolstého kníh som čítal aj Annu Kareninovú, ktorá sa mi až tak veľmi nepáčila. Takže dá sa povedať že som čítal jeho najvýznamnejšie diela.

Neskôr som sa začal zdokonaľovať v anglickom jazyku, a začal som si kupovať anglicky písanú beletriu, ktorú som potom čítal. Takto som si raz kúpil výber Tolstého poviedok. Čo sa týka náročnosti, bolo v nich pomerne veľa ťažkých slov (lebo je to beletria) ale inak sa to čítalo celkom dobre. Najprv som prečítal tie poviedky ktoré boli najkratšie. Tie poviedky o ktorých tu napíšem viac, som čítal až nakoniec, lebo boli najdlhšie. Sú to poviedky Diabol, a Otec Sergej. Tolstého mučil sexuálny pud a jeho boj s ním je zachytený v týchto dielach.

Kniha Tolstého poviedok, ktorú som si pred rokmi kúpil, mi priniesla mnoho radosti, a pomohla mi precvičiť si angličtinu.

Poviedka Otec Sergej je o mladom mužovi, šľachticovi, ktorý mal pred sebou sľubnú kariéru a otvorené dvere do najvyšších kruhov.

Keď sa však dozvedel že jeho snúbenica mala pomer s cárom, nevedel sa s tým vyrovnať a vyriešil to tak že sa stal mníchom.

Potom je tam opisovaný jeho život ako mnícha, ako žil na viacerých miestach. Neskôr keď zomrel starý pustovník, tak išiel na jeho miesto.

Pri čítaní tejto poviedky som si po prvý krát všimol u Tolstého istý erotický tón. Tento tón bol dobre badateľný keď k pustovníkovi prišla mladá žena, ktorá ho začala zvádzať. Bolo to tam veľmi podrobne, veľmi precízne, veľmi detailne opísané, ako si vyzliekala premočené pančuchy, ako ho vábila.

Pustovník, aby odolal pokušeniu, išiel na miesto kde rúbal drevo a sekerkou si odťal prst. (Na ženu čo ho zvádzala to urobilo taký silný dojem, že sa stala mníškou.)

Od tej doby mal pustovník liečivé schopnosti a začali za ním chodiť davy chorých ľudí.

Stále však cítil pokušenie a jedného dňa ho zviedla žena ktorú mal vyliečiť. Pustovník, po tom čo sa to stalo, sa prezliekol do sedliackeho odevu, opustil jaskyňu a žil ako potulný žobrák. Po nejakom čase ho zavreli za to že nemal pas a deportovali ho na Sibír.

Erotický tón je badateľný aj v poviedke Diabol. Tá je o statkárovi, ktorý keď bol mladý a slobodný, zatúžil po žene. Jeden z jeho ľudí mu dohodil ženu, vydatú sedliačku, ktorej muž žil ďaleko v meste.

Stretnúť sa mali v lese. Mladý statkár bol taký nadržaný, že keď ju uvidel, hnal sa za ňou krížom cez pŕhľavu. (Keď prišiel k nej, tak mu povedala, že mohol ísť dookola po chodníku.)

Niekoľko krát sa stretli, potom sa muž oženil s inou ženou, ktorú si bral z lásky a chcel s ňou žiť usporiadaný život. Stále ho však trápili spomienky na ženu s ktorou mal pomer pred tým ako sa oženil. Hoci sa jej snažil vyhýbať, predsa ju stretával pri rôznych príležitostiach a cítil stále silnejšie pokušenie.

Nakoniec dospel k rozhodnutiu že buď zabije svoju manželku a utečie s bývalou milenkou, alebo zabije bývalú milenku, alebo seba.

Poviedka má dva konce. V jednom statkár spácha samovraždu, v druhom zastrelí ženu sedliačku. (Potom ho zavrú a keď ho pustia stane sa z neho alkoholik a troska.)

Ak by som to mohol uzavrieť, tak tieto Tolstého poviedky sú veľmi pesimistické a pochmúrne čítanie a ľuďoch ktorí vedú neúspešný boj so svojimi pudmi.

 

Zvieracia farma – Orwellova majstrovská kritika komunizmu

05.06.2024

Pred nejakým časom som si dal záväzok, že sa budem zdokonaľovať v anglickom jazyku. Začal som počúvať na Youtube rôzne videá, v ktorých znie angličtina a vrátil som sa k čítaniu anglicky písanej beletrie. Posledná kniha, ktorú som prečítal, je Zvieracia farma od George Orwella. Na úvod by som chcel poznamenať, že som bol príjemne prekvapený tým ako dobre a ľahko sa [...]

Ako som sa vyliečil z rusofílie

23.05.2024

Ako dieťa som nemal rád Rusko, lebo som zažil minulý režim. Narodil som sa v roku 1981, v podstate prvé štyri roky na základnej škole som prežil za minulého režimu a pamätal som si hlúpu komunistickú ideológiu a propagandu. (Ďakujem bohu za to že v roku 1989 došlo k zmene režimu, lebo keby tu zostal ten ktorý tu bol medzi rokmi 1948 až 1989, tak viem že by som ho [...]

Zločin a trest – majstrovské dielo Dostojevského

21.05.2024

Tak som dočítal Crime and Punishment od Dostojevského. Je to vynikajúci, pútavo napísaný príbeh, a jeden z najlepších románov od tohto spisovateľa. Sú v ňom tri typy postáv: Záporné – Raskoľnikov, Svidrigailov, Lušin, stará úžerníčka. Kladné – Soňa, Duňačka, Razumichin, Porfýrius Petrovič. A groteskné – Marmeladov, Lebeziatnikov, a Katarína [...]

handlová, fico, atentát

Vyšetrovanie atentátu na Fica: Aký je posun? Prvé závery by mohli byť známe koncom leta, Cintulu posudzujú psychiatri

21.06.2024 07:00

Po embargu na informovanie prestali o prípade podrobne hovoriť aj ministri. Opozícia však kritizuje úniky či tvrdenia o jasnom motíve napriek tomu, že závery vyšetrovania ešte nepoznáme.

malvér, vírus, malware, malver, antivirus, trojsky kon, pocitac,

USA zakazujú ruskej firme Kaspersky Lab predaj antivírusového softvéru

21.06.2024 06:27

Ministerstvo obchodu svoje rozhodnutie odôvodnilo obavami o národnú bezpečnosť.

Kalifornia streľba usa

Počas sviatku pripomínajúceho koniec otroctva v USA bolo postrelených 15 ľudí

21.06.2024 06:20

Násilie vypuklo večer pri jazere Merritt počas akcie, na ktorej sa zúčastnilo až 5000 ľudí a ktorá bola inak pokojná,

Juraj Paškuliak

Som dieťa ktoré zvolalo že cisár je nahý.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 222
Celková čítanosť: 362165x
Priemerná čítanosť článkov: 1631x

Autor blogu