Založ si blog

Zločin a trest – majstrovské dielo Dostojevského

Tak som dočítal Crime and Punishment od Dostojevského. Je to vynikajúci, pútavo napísaný príbeh, a jeden z najlepších románov od tohto spisovateľa.

Sú v ňom tri typy postáv:
Záporné – Raskoľnikov, Svidrigailov, Lušin, stará úžerníčka.
Kladné – Soňa, Duňačka, Razumichin, Porfýrius Petrovič.
A groteskné – Marmeladov, Lebeziatnikov, a Katarína Ivanovna.

Najväčší záporák je Svidrigailov. Tento človek žije iba preto aby uspokojoval svoje telesné potreby. Ľudia sú podľa neho otrokmi svojich pudov.

Zaujala ma scéna v traktire, keď sa posledný krát zhováral s Raskoľnikovom. Začalo to tak že Raskoľnikov sa zatúlal na jedno miesto, kde uvidel budovu, ktorej celé druhé poschodie bolo traktir. Z jednej z miestností znel klarinet, husle a spev, a títo hudobníci robili neuveriteľný rámus. V ďalšej miestnosti hrali biliard. V ďalšej bol Svidrigailov, sediaci pri otvorenej fľaši šampanského. Hral mu verklikár a spievala osemnásťročná speváčka v pásikavých šatách, ktorá mu pobozkala ruku, keď jej dal peniaze.

Svidrigailov je vášnivý človek a keď počas rozhovoru zistí že mu víno udiera do hlavy, schytí fľašu a vyšmarí ju z okna. Poslednú noc pred samovraždou strávi v zlom hoteli, kde sa mu prisnije že nájde opustené päťročné dievčatko. Pomôže mu vyzliecť sa a do postele, a potom sa mu zazdá že toto dievčatko na neho pozrie chlípnym pohľadom!

Kniha ktorú som čítal.

Zaujímavá je tiež Katarína Ivanovna, ktorá je typom ženy manipulátorky, intrigánky, ale takej komickej, skrachovanej. Jej muž je alkoholik, a ona aj napriek urodzenému pôvodu a kontaktom na vplyvných ľudí (tieto veci stále zdôrazňuje) vyšla na mizinu, nakoniec skončí na ulici, kde svoje deti oblečie do šašovských kostýmov a potom tam spolu tancujú a spievajú, a namiesto hudobných nástrojov majú kuchynské náčinie.

Páčilo sa mi ako sa Lušin zhovára z Lebeziatnikovom o nosení parohov a vychovávaní cudzích detí. Lebeziatnikov je utopický socialista, Fiodor Dostojevskij ho vykreslil ako grotesknú postavu. Podľa neho, parohy, tento vulgárny a hrubý výraz, nebude mať miesto v slovníkoch budúcnosti. Nevera je podľa neho formou protestu žien. Keby bol ženatý, tak by považoval za česť nosiť parohy, lebo by mohol povedať svojej žene, že doteraz ju len miloval, ale odteraz si ju aj váži, lebo vie ako protestovať.

Čítal som to v angličtine. Čo sa týka náročnosti, bolo to také stredne ťažké.

Prečítať mi to trvalo asi päť dní.

 

Zvieracia farma – Orwellova majstrovská kritika komunizmu

05.06.2024

Pred nejakým časom som si dal záväzok, že sa budem zdokonaľovať v anglickom jazyku. Začal som počúvať na Youtube rôzne videá, v ktorých znie angličtina a vrátil som sa k čítaniu anglicky písanej beletrie. Posledná kniha, ktorú som prečítal, je Zvieracia farma od George Orwella. Na úvod by som chcel poznamenať, že som bol príjemne prekvapený tým ako dobre a ľahko sa [...]

Keď ho zvádzala žena, sekerkou si odťal prst

28.05.2024

Mám rád klasickú literatúru. Aj ruskú, lebo ruskí spisovatelia patria medzi najlepších. Keď som mal osemnásť rokov, začal som čítať Tolstého. Najprv som prečítal Vojnu a mier, a potom Vzkriesenie, a tieto knihy sa mi veľmi páčili. Tolstoj bol nielen spisovateľ, ale aj filozof, známy pacifistickými názormi. Keby žil v súčasnosti a videl by ako Rusko napadlo Ukrajinu, [...]

Ako som sa vyliečil z rusofílie

23.05.2024

Ako dieťa som nemal rád Rusko, lebo som zažil minulý režim. Narodil som sa v roku 1981, v podstate prvé štyri roky na základnej škole som prežil za minulého režimu a pamätal som si hlúpu komunistickú ideológiu a propagandu. (Ďakujem bohu za to že v roku 1989 došlo k zmene režimu, lebo keby tu zostal ten ktorý tu bol medzi rokmi 1948 až 1989, tak viem že by som ho [...]

ATACMS, rakety

Západné zbrane zmenili hru: Ukrajinci zatlačili Rusov. Uvoľnite nám ruky, vďaka ATACMS vyhráme, odkazujú z frontu

23.06.2024 00:00

Vojenskí velitelia volajú po zrušení obmedzení pre strely dlhého doletu.

potopenie, utopenie, plávanie, smrť, more, voda, ruka

V rybníku pri Hrušove sa topila dvojica, ženu vytiahli, muža sa nepodarilo zachrániť. Zrejme účinkoval alkohol

22.06.2024 20:44

Na miesto prišli aj hasiči - potápači z Rimavskej Soboty.

USS Theodore Roosevelt

Americká lietadlová loď priplávala do Soulu na trojstranné vojenské cvičenie

22.06.2024 19:45

Japonskom zintenzívnilo vojenský výcvik po tom, čo Rusko podpísalo zmluvu o strategickom partnerstve s KĽDR.

Nigel Farage

Farage: Putinovu inváziu vyprovokovali EÚ a NATO. Hanebný krčmový povaľač, nešetrili ho kritici

22.06.2024 17:20

Šéf pravicovo populistickej strany Reform UK zožal kritiku naprieč politickým spektrom.

Juraj Paškuliak

Som dieťa ktoré zvolalo že cisár je nahý.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 222
Celková čítanosť: 362977x
Priemerná čítanosť článkov: 1635x

Autor blogu