Založ si blog

Zločin a trest – majstrovské dielo Dostojevského

Tak som dočítal Crime and Punishment od Dostojevského. Je to vynikajúci, pútavo napísaný príbeh, a jeden z najlepších románov od tohto spisovateľa.

Sú v ňom tri typy postáv:
Záporné – Raskoľnikov, Svidrigailov, Lušin, stará úžerníčka.
Kladné – Soňa, Duňačka, Razumichin, Porfýrius Petrovič.
A groteskné – Marmeladov, Lebeziatnikov, a Katarína Ivanovna.

Najväčší záporák je Svidrigailov. Tento človek žije iba preto aby uspokojoval svoje telesné potreby. Ľudia sú podľa neho otrokmi svojich pudov.

Zaujala ma scéna v traktire, keď sa posledný krát zhováral s Raskoľnikovom. Začalo to tak že Raskoľnikov sa zatúlal na jedno miesto, kde uvidel budovu, ktorej celé druhé poschodie bolo traktir. Z jednej z miestností znel klarinet, husle a spev, a títo hudobníci robili neuveriteľný rámus. V ďalšej miestnosti hrali biliard. V ďalšej bol Svidrigailov, sediaci pri otvorenej fľaši šampanského. Hral mu verklikár a spievala osemnásťročná speváčka v pásikavých šatách, ktorá mu pobozkala ruku, keď jej dal peniaze.

Svidrigailov je vášnivý človek a keď počas rozhovoru zistí že mu víno udiera do hlavy, schytí fľašu a vyšmarí ju z okna. Poslednú noc pred samovraždou strávi v zlom hoteli, kde sa mu prisnije že nájde opustené päťročné dievčatko. Pomôže mu vyzliecť sa a do postele, a potom sa mu zazdá že toto dievčatko na neho pozrie chlípnym pohľadom!

Kniha ktorú som čítal.

Zaujímavá je tiež Katarína Ivanovna, ktorá je typom ženy manipulátorky, intrigánky, ale takej komickej, skrachovanej. Jej muž je alkoholik, a ona aj napriek urodzenému pôvodu a kontaktom na vplyvných ľudí (tieto veci stále zdôrazňuje) vyšla na mizinu, nakoniec skončí na ulici, kde svoje deti oblečie do šašovských kostýmov a potom tam spolu tancujú a spievajú, a namiesto hudobných nástrojov majú kuchynské náčinie.

Páčilo sa mi ako sa Lušin zhovára z Lebeziatnikovom o nosení parohov a vychovávaní cudzích detí. Lebeziatnikov je utopický socialista, Fiodor Dostojevskij ho vykreslil ako grotesknú postavu. Podľa neho, parohy, tento vulgárny a hrubý výraz, nebude mať miesto v slovníkoch budúcnosti. Nevera je podľa neho formou protestu žien. Keby bol ženatý, tak by považoval za česť nosiť parohy, lebo by mohol povedať svojej žene, že doteraz ju len miloval, ale odteraz si ju aj váži, lebo vie ako protestovať.

Čítal som to v angličtine. Čo sa týka náročnosti, bolo to také stredne ťažké.

Prečítať mi to trvalo asi päť dní.

 

Papierový model tanku LT vz. 38 – pohľad na vystrihovačku

28.09.2024

Asi pred desiatimi dňami som si spomenul, ako som si kúpil prvý časopis ABC. Bola v ňom vystrihovačka tanku Pzkpfw 2. Samozrejme, ihneď som chcel tento atraktívny model postaviť a ako prípravnú prácu som urobil to, že som hárky papiera na ktorých boli diely nakreslené, podlepil výkresom. Urobil som to preto, lebo v tom čase som nemal žiadnu skúsenosť so stavbou modelov z ABC [...]

Po dvadsiatich rokoch sa vraciam k výrobe pastierskych píšťaliek

10.09.2024

Vo svojom živote som mal množstvo záľub. Jednou z nich bola výroba pastierskych píšťaliek. Vyrábal som ich v rokoch 2002 až 2005, a podarilo sa mi ich postaviť niekoľko desiatok kusov. Väčšinu z nich som predal profesionálnym hudobníkom. Nižšie pridávam obrázok, na ktorom je jedna z nich. Ak sa vám páči a chcete vidieť viac obrázkov, kliknite na tento článok. Tu [...]

Z pekných detí vyrastú škaredí ľudia

19.08.2024

Túto myšlienku som niekde čítal a myslím si že je to pravda. Našiel som starú fotku, na ktorej som zachytený ako dieťa. Vyzerám na nej oveľa lepšie ako dnes. Ja som doslova šokovaný, ako výrazne sa počas dospievania a dospelosti zmenila moja tvár. Rozšírila sa mi jej dolná časť, nos sa mi zväčšil a predĺžil (a teraz ako dospelý ho mám nakrivo, do strany), oči sa [...]

nádcha, chrípka, choroba, prechladnutie, vreckovky, covid, muž

Nemocnice a lekári sa pripravujú na chrípkovú sezónu, situáciu zhoršuje covid. Kde sa dá zaočkovať a ako kombinovať vakcíny?

28.09.2024 15:00

V októbri sa "oficiálne" začína chrípková sezóna, ale nárast prípadov respiračných ochorení lekári a nemocnici evidujú už od začiatku septembra

Andrej Danko

Tomáš: Danko bude útočiť na Hlas, kým nedostane funkciu. SNS tvrdí, že len kritizuje Tomášovu zlú legislatívu

28.09.2024 14:50

Erik Tomáš označil stupňujúce sa útoky SNS smerom k Hlasu za dôsledok urazenosti Andreja Danka, že nedostal post predsedu NR SR.

Nasralláh

Smrť Nasralláha: Čaká Izrael masový útok Hizballáhu? Irán nechce, aby konflikt explodoval, vraví expert

28.09.2024 14:46

Odborník na Blízky východ James Dorsey reagoval na to, že Izraelu sa podarilo pri leteckom útoku v Bejrúte zabiť šéfa hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha.

náboje, zbraň, poprava

Pri hromadnej streľbe v JAR zomrelo 17 ľudí

28.09.2024 14:43

Pri piatkovej hromadnej streľbe v Juhoafrickej republike zomrelo 17 ľudí, útočníci sú na úteku a polícia po nich pátra.

Juraj Paškuliak

Som dieťa ktoré zvolalo že cisár je nahý.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 234
Celková čítanosť: 394270x
Priemerná čítanosť článkov: 1685x

Autor blogu