Založ si blog

Medveďov je u nás priveľa, budú s nimi stále väčšie problémy

Nedávny incident v Liptovskom Mikuláši, keď po meste pobehoval agresívny medveď, ktorý zranil niekoľkých ľudí, je výkričníkom, že medvede sú premnožené, a treba s nimi niečo robiť. Ďalším výkričníkom je smrť mladej Bielorusky, ktorá pri úteku pred medveďom spadla zo skaly a zabila sa.

Aj v blízkom okolí poznám ľudí, ktorí majú s medveďmi zle skúsenosti. Susedovi medveď zabil psa. U môjho otca v záhrade bol dva krát medveď. Pri prvej návšteve roztrieskal úľ, pri druhej návšteve medvedica spolu s malými dolámala ovocný strom a zožrala nezrelé ovocie. (Slovo nezrelé by sa patrilo zvýrazniť, lebo ochranári v takýchto prípadoch tvrdia, že si za to môžu ľudia sami, keď majú pod stromami popadané hnilé ovocie.)

Medveďov je u nás priveľa, a budú s nimi stále väčšie problémy. Jediným účinným riešením ich premnoženia je ich odstrel, pričom treba zastreliť veľké množstvo kusov, aby sa výrazne znížil ich počet a potom ich regulovať a nedovoliť, aby sa opäť premnožili.

Neexistujú žiadne relevantné argumenty proti odstrelu medveďov. Medveď je zviera ako iné. Ľudia zabíjajú množstvo druhov zvierat, nie je nijaký dôvod, prečo by medvede mali byť výnimkou, a byť nedotknuteľné.

Knihy, ktoré som prečítal počas predchádzajúcich týždňov

10.05.2024

Mám rád čítanie anglicky písaných kníh. S ich pomocou sa zdokonaľujem v anglickom jazyku. Počas posledných týždňov prečítal: Treasure Island, od R. L. Stevensona, The Memoirs of Sherlock Holmes, od A. C. Doyla, The Invisible Man, od H. G. Wellsa, 20 000 Leagues Under the Sea, a Around the World in Eighty Days od J. Verna. Treasure Island som čítal ako dieťa v slovenčine, potom [...]

Zločin a trest od Dostojevského

09.05.2024

Mám rád Dostojevského a prečítal som veľa jeho kníh. Musím však priznať že sú medzi nimi veľké rozdiely. Napríklad taký Idiot je nepodarok. Čítal som ho dva krát, prvý raz ako osemnásťročný, druhý krát pred niekoľkými rokmi, a ani raz som to nedočítal, také to bolo nudné a zle napísané. Čo sa mi od tohto autora páčilo najviac, tak to boli Diablom posadnutí [...]

Dvesto medveďov do Bratislavy

07.05.2024

Ďalší incident s medveďom. Pobehoval po ulici v Očovej. Podľa nejakých aktivistov z Facebooku bol šofér auta mentálny chudák, lebo hnal zviera pred sebou, ešte si ho aj nahrával a nevenoval sa riadeniu vozidla. Vraj keby medveď niekomu ublížil bola by to jeho vina. Asi ten šofér mal zastaviť, vystúpiť z auta, a nechať sa medveďom doráfať. Mne pri čítaní tých riadkov [...]

Kuznecov

Začína sa čistka generálov? Po zosadení Šojguho zatkli šéfkádrováka ministerstva obrany

14.05.2024 07:25

Kukláči násilne vnikli do vily generála Kuznecova, vytiahli ho z postele a aj s manželkou odviedli na výsluch.

kolóna, Zvolen

Dlhé kolóny vo Zvolene sú pre šoférov skúškou nervov. Oprava mosta tam potrvá do októbra

14.05.2024 07:00

Práce ešte len odštartovali, no šoférom už teraz „tečú“ nervy. Pri pomyslení, že to potrvá celé mesiace, sa chytajú za hlavu.

Zuzana Dolinková, Martina Šimkovičová

Hlasovací trojboj: Ministerky odvolávanie ustoja, osud FPU je spečatený. Hlas ustúpil, SNS si musí dávať pozor

14.05.2024 06:00

Podľa politológ síce leží zodpovednosť v prípade FPU na pleciach SNS, no ak si pri riadení fondu nedá pozor, môžu tu vzniknúť podobné podozrenia z klientelizmu a netransparentnosti ako v minulosti.

Furia, dron, Ukrajina

Západ nevyrába to, čo Kyjev potrebuje. Ukrajina takto nemusí prežiť, varuje analytik

14.05.2024 06:00

Rusom na ukrajinskom fronte fungujú kĺzavé bomby aj systémy elektromagnetického boja. Ich nasadenie vysvetlil vojenský analytik Gustav Gressel.

Juraj Paškuliak

Som dieťa ktoré zvolalo že cisár je nahý.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 217
Celková čítanosť: 346878x
Priemerná čítanosť článkov: 1599x

Autor blogu