Výber z mojej obľúbenej hudby, dnes pesničky od Slack Bird

V dnešnom článku predstavujem kapelu Slack Bird. Sú z Fínska, vznikli v roku 2013. Hrajú folk a country. Ústrednou postavou kapely je Dave Klas, ktorý spieva, hrá na bendžo a dupe. V kapele tiež pôsobila akordeonistka a speváčka Susanna Leppänen.

Kapela počas svojej existencie hrávala vo Fínsku a aj na mnohých zahraničných turné. Kapela vydala tri albumy a sedem singlov.

Vyberám od nich pesničku Pyllytä peto, ku ktorej je aj videoklip. Na začiatku klipu je krátky text ktorý umožňuje pochopiť vtipné video. Pre tých ktorí neovládajú anglický jazyk:

Za starých čias ľudia vo Fínsku verili, že každý živý tvor mal prirodzenú magickú moc zvanú väki. Najsilnejšia väki bola z ľudskej vagíny. Bola tak silná že s jej pomocou bolo možné plašiť medvede. Robili to tak že na zviera ukázali zadok. To sa po fínsky volá pyllytys.

Tu je video kde túto pesničku hrajú naživo:

Ako bonus pridávam video v ktorom Slack Bird hrajú Ievan polkku. To je stará fínska pesnička. Spieva sa v nej o dievčati ktoré ujde z domu a potom tancuje so svojim frajerom. Táto pesnička býva omylom označovaná za ľudovú. V skutočnosti vyšla v roku 1928 (jej autor je Eino Kettunen) a stále je chránená copyrightom.

Prajem príjemné počúvanie.

 

Zo zbierania húb sa stáva adrenalínový šport – medveď zabil ďalšieho človeka

05.10.2024

Žijem v horách a rád chodím na huby. Teraz, po intenzívnych septembrových dažďoch začali rásť. Počas posledného týždňa som bol tri krát v lese, a zakaždým som sa vrátil so slušným úlovkom. Pre jedného hubára sa však tento koníček stal osudným. Päťdesiatpäťročného muža, ktorý sa pohyboval v Nízkych Tatrách, v katastri obce Hybe, napadol medveď a spôsobil mu [...]

Opozičného aktivistu rieši polícia, za to že napísal, že Fica mali trafiť do čela

04.10.2024

Včera som tu čítal článok, z ktorého som sa dozvedel, že polícia vyšetruje prívrženca opozície, lebo napísal že Fica trafili zle, že ho mali trafiť do čela. Policajti mu počas domovej prehliadky našli tabuľu hanby, na ktorej boli fotografie ním kritizovaných politikov a k nim krátke texty. Súčasťou tabule bola aj fotka Matoviča a nápis opozícia spojte sa! V článku [...]

Moje papierové dobrodružstvá – stavba tanku LT vz. 38 + fotky

01.10.2024

Kúpil som si papierový model československého tanku Lt vz. 38 od Pavla Bestra a začal som ho stavať. Na titulnom liste je napísané že vystrihovačka je určená pre pokročilých modelárov. Pri tom som si spomenul, ako som v deväťdesiatych rokoch postavil dva tanky ktoré vyšli v časopise ABC, Leopard a T-34. Keď porovnám tento model s tými, tak čo sa týka detailnosti, sú na [...]

Zelenskyj, Meloniová, Michel

ONLINE: Kyjev odmieta, že chce jadrovú bombu. Hovorí o nejadrovom odstrašujúcom strategickom balíku

18.10.2024 06:40

Nejadrový odstrašujúci strategický balík, ktorý by chcela mať Ukrajina na svojom území, môže zahŕňať rakety schopné strieľať až za Ural.

Nemecko, fabrika, nemecký priemysel

Nemecká ekonomika padá na kolená. Čo vylieči "chorého muža Európy"?

18.10.2024 06:00

Motor európskej ekonomiky sa zadrhol. Nemecké hospodárstvo je v dlhodobej recesii a nedarí sa ho oživiť.

SR vláda 46. zasadnutie BAX

Taraba má plán na medvede, chce viac zasahovych tímov. Bude to efektívne posilnenie či skrytá regulácia?

18.10.2024 06:00

Najkritickejšia situácia je v Žilinskom kraji, ale aj v okolí národných parkov.

Joe Biden

Do Berlína pricestoval prezident USA Joe Biden, stretne sa so Scholzom

17.10.2024 22:43

Piatkové stretnutie so Scholzom bude prvou bilaterálnou návštevou Bidena v Nemecku od začiatku jeho funkčného obdobia.

Juraj Paškuliak

Som dieťa ktoré zvolalo že cisár je nahý.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 237
Celková čítanosť: 402215x
Priemerná čítanosť článkov: 1697x

Autor blogu