Založ si blog

Ako som sa vyliečil z rusofílie

Ako dieťa som nemal rád Rusko, lebo som zažil minulý režim. Narodil som sa v roku 1981, v podstate prvé štyri roky na základnej škole som prežil za minulého režimu a pamätal som si hlúpu komunistickú ideológiu a propagandu.

(Ďakujem bohu za to že v roku 1989 došlo k zmene režimu, lebo keby tu zostal ten ktorý tu bol medzi rokmi 1948 až 1989, tak viem že by som ho nenávidel.)

Negatívny názor na Rusko som mal aj počas obdobia dospievania. Vnímal som ho ako neatraktívnu rovinatú krajinu v ktorej by som nechcel žiť.

Staval som v tom čase plastikové modely lietadiel a pamätám sa, že v modelárskych časopisoch, ktoré som si kupoval, písali, že najhoršie plastikové modely sú od ruských firiem. Možno si poviete aká hlúposť, ale mňa v tom čase takáto malichernosť utvrdila v tom že Rusi sú fušeri ktorí vyrábajú nekvalitné veci.

Neskôr keď som dospel, tak sa toto moje nastavenie zmenilo. Bolo to z dvoch dôvodov. Prvý bol že Rusko bolo outsider a ja som začal cítiť s outsidermi. Druhý bol že som začal čítať ruskú klasiku, ktorá patrí medzi najlepšie na svete. A nejako mi Rusko začalo byť sympatické. Dokonca som mal aj obdobie keď som sa učil ruštinu.

Toto moje rusofilné obdobie trvalo strašne dlho. Teraz spätne keď sa na to pozerám, tak si uvedomujem že som bol vtedy veľmi hlúpy a hanbím sa za to. Nehanbím sa za to že som mal rád ruskú klasiku, tú mám rád stále, ale hanbím sa za to že som niektoré veci videl pokrivene.

Oči sa mi otvorili keď Rusko napadlo Ukrajinu. Keď Rusi začali viesť túto krvavú a nezmyselnú vojnu proti bratskému národu, som sa prebudil.

Myslím si že napadnutie Ukrajiny Ruskom je tragédia, Rusi nedosiahnu nič zo svojich cieľov a iba si Ukrajincov znepriatelia na veľmi dlhé obdobie.

Čo sa týka Putina, z neho nebude žiaden obnoviteľ slávy Sovietskeho zväzu, ale sa do histórie zapíše ako vrah Rusov a Ukrajincov.

Čo ma osobitne na Rusku provokuje je to, za aké hlúposti vás tam zavrú. V podstate za slušný nesúhlas s vojnou na Ukrajine vás tam môžu zavieť, alebo keď si nafarbíte vlasy na modro a žlto.

Nepáčia sa mi ich drakonické tresty pre politických previnilcov. V tomto má Rusko stáročnú tradíciu. Politickí väzni v tam dostávali vyššie tresty ako vrahovia za Dostojevského, za Solženycina, aj v súčasnosti.

Nerobím si ilúzie o západných krajinách, lebo aj tie viedli vojny, ale západný svet je proste lepší.

Západný svet je slobodnejší, aj väčšina talentovaných Rusov žije v západných krajinách. Ja keby som si mal vybrať, či Západ alebo Rusko, tak by som sa samozrejme tiež odsťahoval na západ.

Zvieracia farma – Orwellova majstrovská kritika komunizmu

05.06.2024

Pred nejakým časom som si dal záväzok, že sa budem zdokonaľovať v anglickom jazyku. Začal som počúvať na Youtube rôzne videá, v ktorých znie angličtina a vrátil som sa k čítaniu anglicky písanej beletrie. Posledná kniha, ktorú som prečítal, je Zvieracia farma od George Orwella. Na úvod by som chcel poznamenať, že som bol príjemne prekvapený tým ako dobre a ľahko sa [...]

Keď ho zvádzala žena, sekerkou si odťal prst

28.05.2024

Mám rád klasickú literatúru. Aj ruskú, lebo ruskí spisovatelia patria medzi najlepších. Keď som mal osemnásť rokov, začal som čítať Tolstého. Najprv som prečítal Vojnu a mier, a potom Vzkriesenie, a tieto knihy sa mi veľmi páčili. Tolstoj bol nielen spisovateľ, ale aj filozof, známy pacifistickými názormi. Keby žil v súčasnosti a videl by ako Rusko napadlo Ukrajinu, [...]

Zločin a trest – majstrovské dielo Dostojevského

21.05.2024

Tak som dočítal Crime and Punishment od Dostojevského. Je to vynikajúci, pútavo napísaný príbeh, a jeden z najlepších románov od tohto spisovateľa. Sú v ňom tri typy postáv: Záporné – Raskoľnikov, Svidrigailov, Lušin, stará úžerníčka. Kladné – Soňa, Duňačka, Razumichin, Porfýrius Petrovič. A groteskné – Marmeladov, Lebeziatnikov, a Katarína [...]

zelenskyj, summit, švajčiarsko, ukrajina,

Zelenskyj: Keby Rusko malo záujem o mier, nebola by žiadna vojna

15.06.2024 20:45, aktualizované: 21:35

Na mierovom summite o Ukrajine vo Švajčiarsku sa zúčastňuje viac ako 90 krajín a osem medzinárodných organizácií.

francúzsko, Protest, krajná pravica

Desaťtisíce Francúzov protestovali proti krajnej pravici, môže vyhrať predčasné voľby

15.06.2024 19:53

Francúzsky prezident Macron vyhlásil predčasné voľby po neúspechu svojho centristického tábora v minulotýždňových eurovoľbách.

žilina, polícia,

Otrasný nález. V meste Rajec našli bezvládne telo novorodenca

15.06.2024 19:14, aktualizované: 20:20

Stať sa tak malo vedľa materskej škôlky.

Peter Pellegrini, inaugurácia

Bude Pellegrini nadstranícky? Bude z neho skôr Gašparovič než Kováč, hovoria odborníci. Podporu koalície ešte bude potrebovať

15.06.2024 19:00

Politológovia nepredpokladajú, že sa Pellegrini voči vláde bude vymedzovať. Podporu koalície ešte bude potrebovať pri prípadnej opätovnej kandidatúre. Môže však prekvapiť.

Juraj Paškuliak

Som dieťa ktoré zvolalo že cisár je nahý.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 222
Celková čítanosť: 360733x
Priemerná čítanosť článkov: 1625x

Autor blogu