Založ si blog

Moje plastikové dobrodružstvá – najlepšie modely v mojom kitníku

Najprv vysvetlenie – kitník – zásoba nasyslených plastikových modelov ktoré čakajú na postavenie. Ja ako každý poriadny modelár mám svoj kitník a v ňom nasyslené modely. Sú to väčšinou lietadlá v mierke 1/72.

Čo sa týka tej mierky, tak keď som sa pred niekoľkými rokmi vracal k modelárstvu, rozmýšľal som aj nad inými mierkami, napríklad nad 1/48, ktorá je medzi staviteľmi lietadiel v súčasnosti asi najobľúbenejšia mierka, ale nakoniec som si povedal že 1/72 je to pravé pre mňa. Na tejto mierke sa mi páči že modely sú také pekne kompaktné a môžete mať v zbierke malé lietadlá aj s bombardérmi. Lietadlá v 1/48 sa mi zdajú príliš veľké.

No ale k veci. Vo svojom kitníku mám modely od rôznych výrobcov. Najlepšie sú od českého Eduardu. Ten sa vypracoval na veľmi slušného výrobcu plastikových modelov. Samozrejme, ich staršie modely majú svoje nedostatky. Napríklad Mig-15, o ktorom som tu nedávno písal, mal niekoľko chýb – mal prepadliny na krídle a trupe, niektoré diely zle pasovali, takže som mal pocit že staviam short run. Ale najnovšie modely od Eduardu sú takmer dokonalé.

SF-1/FF- v 1/72 od Special Hobby. Je to starší shortrun. Tento kit radšej nebudem stavať, lebo zlepiť ho je náročné a ja si na to netrúfam.

Veľmi sa mi od Eduardu páčila Avia S-199. Všetko perfektne pasovalo, nebolo treba žiadne tmelenie. Podobný bol aj Mig-21MF, ktorý bola radosť stavať.

Potom mám v kitníku modely od Special Hobby. To je, roznako ako Eduard česká firma ktorá ale vyrába shortruny. Tie majú trochu nižšiu kvalitu ako modely ktorých výlisky sa vyrábajú vstrekovaním do kovových foriem. (Pri shortrunoch sa plast vstrekuje do epoxidových foriem.) Ak by som mohol ohodnotiť moje modely od Special Hobby, tak ich kvalita dosť kolíše. Niektoré majú veľmi slušnú kvalitu, iné radšej nebudem stavať, lebo zlepiť ich bude náročné a ja si na to netrúfam. Inak tri kity od SH som postavil. Neboli to úplne najľahšie stavby, ale dalo sa to zlepiť.

Veľmi pekný model od Special Hobby, ktorý je v mojom kitníku je SB2C-5 Helldiver. Aby som bol presný, výlisky sú od kórejskej firmy Academy, vyzerajú výborne. Zatiaľ však nemám stavbu tohto modelu v pláne. Ako sa hovorí nechávam ho zrieť v kitníku, občas ho vyberiem otvorím a pokochám sa ním

Pohľad do krabice SB2C-5 Helldiver v 1/72 od Special Hobby.

Mám v kitníku aj Airacobru od poľskej firmy Arma Hobby. Táto firma vyrába kity vynikajúcej kvality a môžem potvrdiť, ich Airacobra je takmer dokonalá.

Prehľad najlepších modelov v mojom kitníku uzatváram mojim posledným prírastkom. Je to F-35B v mierke 1/72 od Tamiye. Dostal som ho ako vianočný darček. Tu musím povedať, že to bol veľmi vydarený dar a urobil mi veľkú radosť. Je to krásny kit. Skúšal som nasucho diely trupu a kokpitovú vaňu a pasuje to fantasticky. Mám v pláne začať tento model v blízkej budúcnosti stavať. Už sa na to teším a o tom ako sa mi darí napíšem aj tu na blogu.

Atentát odhaľuje zlo ktoré v nás je

16.05.2024

Na atentát na Fica promptne zareagovala blogerka Ištvánová. Táto blogerka nenávidí duševne chorých ľudí, a je nimi doslova posadnutá. Ako čerešne z torty si vyberá prípady keď nejaký duševne chorý človek spácha zločin a potom o duševne chorých píše ako o nebezpečných indivíduách, ktorých sa máme báť. V skutočnosti iba mizivá časť duševne chorých pácha [...]

Knihy, ktoré som prečítal počas predchádzajúcich týždňov

10.05.2024

Mám rád čítanie anglicky písaných kníh. S ich pomocou sa zdokonaľujem v anglickom jazyku. Počas posledných týždňov prečítal: Treasure Island, od R. L. Stevensona, The Memoirs of Sherlock Holmes, od A. C. Doyla, The Invisible Man, od H. G. Wellsa, 20 000 Leagues Under the Sea, a Around the World in Eighty Days od J. Verna. Treasure Island som čítal ako dieťa v slovenčine, potom [...]

Zločin a trest od Dostojevského

09.05.2024

Mám rád Dostojevského a prečítal som veľa jeho kníh. Musím však priznať že sú medzi nimi veľké rozdiely. Napríklad taký Idiot je nepodarok. Čítal som ho dva krát, prvý raz ako osemnásťročný, druhý krát pred niekoľkými rokmi, a ani raz som to nedočítal, také to bolo nudné a zle napísané. Čo sa mi od tohto autora páčilo najviac, tak to boli Diablom posadnutí [...]

Benjamin Netanjahu / Benny Ganc /

Ganc dal Netanjahuovi ultimátum, požaduje do 8. júna plán pre Gazu

18.05.2024 22:05

Premiér jeho návrhy označil za eufemizmy, ktoré predznamenávajú porážku Izraela.

tbilisi, gruzínsko, protest

Gruzínska prezidentka vetovala sporný zákon o zahraničnom vplyve

18.05.2024 17:08

Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dosť poslancov, aby veto hlavy štátu prehlasovala.

handlová, fico, atentát

NAKA obvinila osobu, ktorá sa mala vyhrážať ministrovi a poslancom cez sociálnu sieť

18.05.2024 15:10

Prokurátor sa stotožnil s podnetom polície na vzatie obvineného do väzby, rozhodne o nej súd.

Juraj Paškuliak

Som dieťa ktoré zvolalo že cisár je nahý.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 218
Celková čítanosť: 349271x
Priemerná čítanosť článkov: 1602x

Autor blogu