Prečo je eutanázia v modernej spoločnosti taká potrebná

27. októbra 2023, Juraj Paškuliak, Eutanázia

Prečo je v modernej spoločnosti eutanázia nutnosťou? Preto lebo o zvieratá sa staráme lepšie ako o ľudí. Keď je zviera choré, dáme ho utratiť. Ale chorým ľuďom odopierame smrť a nechávame ich trpieť celé roky.

Ako príklad uvediem človeka ktorého budem volať Dávid. Dávid má schizofréniu. Aj napriek tomu že užíva vysoké dávky silných liekov, má hrozné sluchové halucinácie. Počuje hlasy ktoré komentujú jeho správanie, nadávajú mu, urážajú ho, alebo počuje viacero hlasov, ktoré sa o ňom rozprávajú. Počuje tieto hlasy nepretržite, celé dni a aj počas nocí. Kvôli hlasom sa nedokáže poriadne vyspať. Ako som už písal, berie vysoké dávky silných liekov, a aj napriek tomu počuje hlasy. Nič viac sa nedá robiť, neexistuje žiaden spôsob ako ho hlasov zbaviť. Bude ich počúvať až do konca svojho biedneho života.

Dávid nikde nepracuje. Kvôli schizofrénii ho nechcú nikde zamestnať. Tak je doma, živorí z invalidného dôchodku. Keďže ten mu nestačí, má dlhy a požičiava si od rodinných príslušníkov.

Keby v našej krajine bola možná eutanázia pre duševne chorých, Dávid by ju mohol podstúpiť a nájsť vytúžený pokoj. Takto má pred sebou desaťročia bezútešného života plného utrpenia.